Головна > > Висока поживність арахісу для організму людини

Висока поживність арахісу для організму людини

Арахіс буває різних видів, в тому числі смажений, солоний, покритий шоколадом, а також у вигляді арахісової пасти. У різних типів різна харчова цінність і різні переваги для здоров’я.

 

 

Поряд з його здоровим поживним складом, арахіс є багатою калоріями їжею, тому він найбільш корисний для здоров’я при помірному вживанні.

 

 

Арахіс найбільш корисний в сирому вигляді

 

 

Арахісове масло – особливо хороше джерело корисних жирів, білка і клітковини. Також містять багато калію, фосфору, магнію і вітамінів групи B. незважаючи на високий вміст калорій, арахіс багатий поживними речовинами і низьким вмістом вуглеводів.

 

 

Суміш корисних жирів, білків і клітковини в арахісі означає, що вони забезпечують корисні поживні речовини і змушують людину довше відчувати ситість. Це робить арахіс корисною закускою, порівнюючи його з чіпсами, крекерами та іншими простими вуглеводними продуктами.

 

 

Нижче ми обговоримо переваги основних поживних речовин в арахісі.

 

 

  • Білок

 

 

Арахіс є відмінним джерелом білка рослинного походження, пропонуючи 25,8 г на 100 г арахісу, або приблизно половину добової потреби людини в білку.

 

 

Рекомендована добова доза білка для дорослих становить:

 

 

  • 46 г (для жінок);
  • 56 г (для чоловіків).

 

 

Білок необхідний для побудови і відновлення клітин організму. Кількість білка, необхідне людині, варіюється в залежності від його віку і рівня активності.

 

 

  • Корисні жири.

 

 

Арахіс містить корисні жири, які є невід’ємною частиною поживної дієти.

 

 

Жирні кислоти-невід’ємна частина будь-якої дієти. Більшість жирів в арахісі є мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти, які є корисними для здоров’я.

 

 

Вживання мононенасичених і поліненасичених жирів замість насичених і трансжирів може поліпшити рівень холестерину в крові людини. Це, в свою чергу, знижує ризик серцевих захворювань та інсульту.

 

 

В арахісі також міститься невелика кількість насичених жирів. Насичені жири менш корисні, ніж ненасичені або поліненасичені. Лікарі пов’язують надлишок насичених жирів з серцево-судинними захворюваннями. Як наслідок, найкраще їсти арахіс в помірних кількостях, щоб отримати оптимальну користь для здоров’я.

 

 

  • Харчові волокна.

 

 

Арахісове масло – хороше джерело харчових волокон. Він містить 8,5 г на 100 г, що становить близько чверті рекомендованої норми споживання клітковини для чоловіків або однієї третини для жінок.

 

 

Рекомендується, щоб дорослі отримували наступну кількість клітковини в день:

 

 

  • 34 г (для чоловіків);
  • 28 г (для жінок).

 

 

Клітковина – це корисне для серця поживна речовина. Вживання продуктів, багатих клітковиною, покращує рівень холестерину в крові і знижує ризик серцевих захворювань, інсульту, ожиріння і діабету 2 типу.

 

 

Які види арахісу найбільш корисні?

 

 

Сирий арахіс – найкорисніший.

  

 

Поряд з його здоровим поживним складом, арахісова паста є багатою калоріями їжею, тому вона найбільш корисна для здоров’я при помірному вживанні.

 

 

Арахіс найбільш корисний у вигляді пасти і сирий

 

 

Сирий арахіс – найкорисніший вид. Арахісове масло – відмінний вибір, що пропонує здоровий профіль харчування і ряд переваг для здоров’я.

 

 

По можливості вибирайте сирий арахіс з прилеглою шкіркою. Шкірка арахісу містить антиоксиданти. Антиоксиданти допомагають захистити клітини організму від пошкоджень вільними радикалами. Виробники зазвичай знімають шкірку з більшості смажених або солоних арахісів.

 

 

Люди можуть вживати арахіс і арахісову пасту в помірних кількостях в якості перекусу протягом дня. В основних стравах арахіс є прекрасним доповненням салатів або тайських страв.

 

 

Арахіс має три основні переваги для здоров’я:

 

 

  • підтримуючи здоров’я серця
  • підтримка здорової ваги
  • управління рівнем цукру в крові

 

 

Підтримка здоров’я серця

Арахіс містить більше корисних для здоров’я мононенасичених і поліненасичених жирів, ніж насичених жирів. Таке співвідношення жирів робить арахіс більш корисним для серця, ніж джерела жиру з більш високою часткою насичених жирів.

 

 

Дослідження, проведене в 2014 році, показало, що щоденне вживання 46 г арахісу або арахісового масла може поліпшити здоров’я серця людей з діабетом.

 

 

Підтримання здорового ваги.

Жінки, які їли горіхи, в тому числі арахіс, два рази на тиждень, мали трохи менший ризик набору ваги і ожиріння протягом 8 років, ніж ті, хто вживав в раціоні горіхи рідко.

 

 

Великомасштабне дослідження показало, що вживання арахісу та інших горіхів може знизити ризик ожиріння протягом 5 років.

 

 

Контроль рівня цукру в крові

Натуральна арахісова паста – відмінна їжа для людей, які страждають на діабет або піддаються ризику діабету. Арахіс має низький глікемічний індекс (ГІ), що означає, що він не викликає різких стрибків рівня цукру в крові.

 

 

Арахіс допомагає контролювати рівень цукру в крові, оскільки в ньому відносно мало вуглеводів, але багато білка, жиру і клітковини. Клітковина уповільнює травні процеси, дозволяючи більш стабільно вивільняти енергію, а білок розщеплюється довше, ніж прості вуглеводи.

 

 

Дослідження показують, що вживання арахісового масла або арахісу може допомогти жінкам з ожирінням і підвищеним ризиком діабету 2 типу контролювати рівень цукру в крові.

 

 

Арахіс містить білки, звані арахіном і конарахіном. У деяких людей сильна алергія на ці білки і арахіс може викликати небезпечну для життя алергічну реакцію.

 

 

Оскільки арахіс висококалорійний, розумно їсти його в помірних кількостях в рамках збалансованої дієти. Споживання занадто великої кількості калорій може призвести до збільшення ваги. Це незалежно від того, чи є продукти, з яких надходять ці калорії, поживними чи ні.

 

 

Смажений солоний арахіс може бути менш корисним для здоров’я, ніж сирий арахіс, через високий вміст в ньому натрію. Проте, якщо люди споживають їх у помірних кількостях, вони можуть насолоджуватися ними як частиною здорової та збалансованої дієти.

 

 

Арахіс-багате поживними речовинами джерело білка, харчових волокон і корисних жирів. Помірне вживання їх в рамках збалансованої дієти може:

 

 

  • підтримувати здоров’я серця
  • допомогти людині підтримувати здорову вагу
  • допомогти людині контролювати рівень цукру в крові

 

 

З цих причин арахіс і арахісова паста – хороший варіант для людей з діабетом. Вони також є хорошим варіантом перекусу для тих, хто хоче знизити споживання вуглеводів і збільшити споживання корисних жирів.

 

 

Як і у випадку з більшістю продуктів, ключ до насолоди від арахісової пасти – це помірне вживання його в рамках здорового харчування з контролем калорій.