Арахісова паста: корисно чи шкідливо?

  • Арахіс багатий жирами, що складаються в основному з моно - і поліненасичених жирних кислот. Їх часто використовують для приготування арахісового масла.
  • В якості рослинної їжі арахіс-виключно хороше джерело білка. Майте на увазі, що у деяких людей алергія на арахісовий білок.
  • У арахісі мало вуглеводів, що робить арахіс придатним для людей з діабетом.
  • Арахіс - відмінне джерело багатьох вітамінів і мінералів. До них відносяться біотин, мідь, ніацин, фолієва кислота, Марганець, Вітамін Е, тіамін, фосфор і магній.
  • Арахіс містить різні рослинні сполуки. До них відносяться антиоксиданти, такі як кумарова кислота та ресвератрол, а також антинутрієнти, такі як фітинова кислота.
  • Арахіс дуже ситний і може вважатися ефективним компонентом дієти для схуднення.
  • Як джерело багатьох корисних для серця поживних речовин арахіс може допомогти запобігти серцеві захворювання. Більш того, вони можуть знизити ризик утворення каменів в жовчному міхурі.

 

 

Арахісова паста - один з найпопулярніших у світі спредів. У нього чудовий смак і просто приголомшлива текстура. В основному це просто арахіс, часто смажений, який подрібнюють до стану пасти.

 

 

Однак багато торгових марок не дотримуються такого складу, тому їх арахісові пасти містять різні добавки, такі як цукор, рослинні масла і навіть трансжири.

 

 

Арахісове масло - це досить збалансований джерело енергії, який поставляє всі три макроелементи. Порція арахісового масла в 100 г містить:

 

 

  • Вуглеводи: 20 г вуглеводів (13% калорій), 6 з яких - клітковина.
  • Білок: 25 г білка (15% калорій), що досить багато в порівнянні з більшістю інших рослинних продуктів.
  • Жир: 50 г жиру, що становить близько 72% калорій.

 

 

Арахіс належить до сімейства бобових, в яке також входять квасоля, горох і сочевиця. Бобовий білок містить набагато менше метіоніну і цистеїну в порівнянні з тваринним білком.

 

 

Для тих, хто покладається на арахісове масло або боби в якості основного джерела білка, недостатність метіоніну являє собою реальний ризик.

 

 

З іншого боку, передбачається, що низьке споживання метіоніну приносить користь для здоров'я.

 

 

Арахіс містить мало вуглеводів і підходить людям з діабетом 2 типу або тим, хто дотримується низьковуглеводної дієти.

 

 

Оскільки арахісове масло дуже жирно, 100 — грамова порція містить неабияку дозу-588 калорій.

 

 

Незважаючи на їх високу калорійність, вживання помірної кількості чистого арахісового масла або цільного арахісу прекрасно підходить для схуднення.

 

 

Половина жиру в арахісовому маслі складається з олеїнової кислоти, здорового мононенасиченого жиру, який також міститься у великій кількості в оливковій олії.

 

 

Олеїнова кислота пов'язана з кількома перевагами для здоров'я, такими як підвищення чутливості до інсуліну.

 

 

Арахісове масло також містить трохи лінолевої кислоти, незамінної жирної кислоти омега-6, якої багато в більшості рослинних масел.

 

 

Арахісове масло досить поживно. 100-грамова порція арахісового масла містить багато вітамінів і мінералів:

 

 

  • Вітамін E: 45% від добової норми.
  • Вітамін B3 (ніацин): 67% від добової норми.
  • Вітамін B6: 27% від добової норми.
  • Фолієва кислота: 18% від рекомендованої добової норми.
  • Магній: 39% від добової норми.
  • Мідь: 24% від рекомендованої добової норми.
  • Марганець: 73% від рекомендованої добової норми.

 

 

Він також багатий біотином і містить пристойну кількість вітаміну В5, заліза, калію, цинку та селену.

 

 

За калорійністю арахісове масло не так поживно в порівнянні з низькокалорійними рослинними продуктами, такими як шпинат або брокколі.

 

 

Як і більшість справжніх продуктів, арахісове масло містить не тільки основні вітаміни і мінерали. Він також містить безліч інших біологічно активних поживних речовин, які можуть мати деяку користь для здоров'я.

 

 

Арахісове масло досить багате антиоксидантами, такими як п-кумарова кислота. Воно також містить деяку кількість ресвератрола, який пов'язаний з більш низьким ризиком серцевих та інших хронічних захворювань.

 

 

Шкода арахісової пасти

 

 

Як і будь-який продукт, арахісова паста має певні протипоказання:

 

 

Арахіс є сильним алергенним продуктом, саме тому він вкрай протипоказаний людям з алергією.

 

 

Також хочеться відзначити, що арахісова паста - вельми калорійний продукт. Тому людям з порушеним обміном речовин, пасту з земляного горіха не рекомендується вживати.

 

 

Застосування арахісової пасти в медицині

 

 

Паста з арахісу містить безліч корисних компонентів, вітамінів і мінералів. У складі цієї диво-пасти є нікотинова, фолієва і пантотенова кислоти, кальцій, магній, фосфор, цинк та інші корисні елементи.

 

 

Якщо ви вживаєте арахісову пасту, то можете:

 

 

  • нормалізувати рівень холестерину;
  • зміцнити імунітет;
  • знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань;
  • нормалізувати робота жовчного міхура і печінки;
  • допомогти зберегти красу шкіри, волосся і нігтів (за рахунок високої кількості антиоксидантів);
  • допомогти при плануванні вагітності і відновленні гормонального фону (завдяки фолієвої кислоти);
  • попередити розвиток хвороб сечостатевої системи.

 

 

Вживання арахісової пасти рекомендується спортсменам при високих інтенсивних навантаженнях, так як в ній міститься велика кількість протеїну для швидкого і ефективного нарощування м'язів.

 

 

Як вибрати і зберігати арахісову пасту

 

 

При виборі арахісової пасти зверніть увагу на її склад. Крім арахісу і солі не повинно бути ніяких інгредієнтів. Іноді виробник може додавати мед або цукор – це теж вважається прийнятним продуктом.

 

 

Але якщо ви бачите в складі пальмова або рапсове масло, то краще утримайтеся від покупки і зробіть пасту самостійно.

 

 

Відкрита баночка арахісової пасти повинна зберігатися в холодильнику не більше 2-х місяців.

 

 

У складі арахісової пасти містяться поживні білки, полінасичені жирні кислоти, вітаміни і мінеральні речовини, які сприятливо позначаються на роботі нашого організму.

 

 

Пасту з арахісу вживають в медицині і при дієтичному харчуванні. При щоденному вживанні арахісу відбувається зниження "шкідливого" холестерину в крові.

 

 

Почнемо з того, що арахіс, це не горіх, як прийнято вважати. Арахіс відноситься до сімейства бобових, і росте під землею, подібно картопляним бульб. Звідси і найбільша небезпека арахісу-зараження офлотоксинами-цвіллю, яка вражає плоди. Але обсмажування перед вживанням знищує цвіль. Якщо для приготування арахісової пасти використаний обсмажений арахіс, то швидше за все цвіль буде інактивована.

 

 

Другий небезпечний момент-це висока аллергичность арахісу. Арахіс входить в шістку найпоширеніших жизнеугрожающих алергенів. Арахіс може викликати гостру алергічну реакцію аж до анафілактичного шоку.

 

 

Третій, важливий для дієтолога пункт - це висока калорійність і велика кількість Омега-6. Як відомо, Омега - 6 мають протизапальну дію, і повинні бути в балансі з Омега-3 кислотами. А 100 гр арахісової пасти містить близько 600 калорій, з них близько 450 ккал за рахунок жирів. Тому, споживання арахісової пасти має бути помірним.

 

 

Позитивних властивостей у арахісової пасти теж багато - міститься багато рослинного білка. За рахунок жирів в складі добре насичує і знижує апетит, володіє низьким глікемічним індексом. І звичайно, має ніжний неповторний смак.