• Головна >
  • Блог >
  • Арахіс: харчова цінність і користь для здоров'я

Арахіс: харчова цінність і користь для здоров'я

Арахіс - це бобова рослина, яка виникла в Південній Америці. Відомий під різними назвами, такими як арахіс, земляні горіхи.

 

 

Незважаючи на свою назву, арахіс не має відношення до деревних горіхів. Як бобові, вони, безумовно, пов'язані з квасолею, сочевицею та соєю.

 

 

У Сполучених Штатах арахіс рідко їдять сирим. Замість цього їх найчастіше вживають в смаженому вигляді або у вигляді арахісової пасти.

 

 

Інші продукти з арахісу включають арахісове масло, борошно і білок. Ці товари використовуються в різних продуктах харчування, таких як десерти, торти та інші кондитерські вироби, закуски і соуси.

 

 

Арахіс багатий білком, жирами і різними корисними поживними речовинами. Дослідження показують, що арахіс може бути навіть корисний для схуднення і знижує ризик серцевих захворювань.

 

 

Харчова цінність

 

 

Ось харчова цінність 100 грамів сирого арахісу:

 

 

  • Калорійність: 567 ккал
  • Вода: 7%
  • Білок: 25,8 г
  • Вуглеводи: 16,1 г
  • Цукор: 4,7 г
  • Клітковина: 8,5 г
  • Жири: 49,2 г
  • Насичені: 6,28 г
  • Мононенасичені: 24,43 г
  • Поліненасичені: 15,56 г
  • Омега-3: 0 г
  • Омега-6: 15,56 г
  • Трансжири: 0 г

 

 

Арахіс багатий корисними жирами і високоякісним білком. Крім того, вони досить калорійні.

 

 

Жир в арахісі

 

 

Натуральна арахісова паста має багато жиру, тому він відноситься до олійних. Велика частина світового врожаю арахісу використовується для виробництва арахісового масла.

 

 

Вміст жиру коливається від 44 до 56% і в основному складається з моно - і поліненасичених жирів, велика частина яких складається з олеїнової і лінолевої кислот.

 

 

Білки в арахісі

 

 

Арахіс - хороше джерело білка. Вміст білка становить 22-30% від загальної кількості калорій, що робить арахіс відмінним джерелом рослинного білка. Найбільш поширені в арахісі білки, арахін і конарахін, можуть викликати у деяких людей сильну алергічну реакцію, викликаючи небезпечні для життя реакції.

 

 

Вуглевод

 

 

В арахісі мало вуглеводів. Фактично, вміст вуглеводів становить всього близько 13-16% від загальної ваги.

 

 

Арахіс з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом білка, жиру і клітковини має дуже низький глікемічний індекс (ГІ), який є мірою того, наскільки швидко вуглеводи потрапляють в ваш кровотік після їжі. Що робить арахіс придатним для людей з діабетом.

 

 

Вітаміни та мінерали

 

 

Арахіс - відмінне джерело різних вітамінів і мінералів, в тому числі:

  • Біотин
Арахіс-один з найбагатших харчових джерел біотину, який важливий під час вагітності.
  • Мідь

Цей дієтичний мікроелемент часто є дефіцитним, що може мати несприятливі наслідки для здоров'я серця.

  • Ніацин

Ніацин, також відомий як вітамін B3, виконує різні важливі функції в організмі. Одне з головних-зменшення ризику серцевих захворювань.

  • Фолієва кислота

Фолієва кислота, також відома як вітамін B9, виконує безліч важливих функцій і особливо важлива під час вагітності.

  • Марганець

Мікроелемент Марганець міститься в питній воді і більшості харчових продуктів.

  • Вітамін Е

Потужний антиоксидант, цей вітамін часто міститься у великих кількостях в жирній їжі.

  • Тіамін

Один з вітамінів групи В, тіамін також відомий як вітамін В1. Він допомагає клітинам вашого тіла перетворювати вуглеводи в енергію і необхідний для роботи вашого серця, м'язів і нервової системи.

  • Фосфор

Арахіс-хороше джерело фосфору, мінералу, який відіграє важливу роль у зростанні і підтримці тканин організму.

  • Магній

Вважається, що достатня кількість магнію, що є важливим дієтичним мінералом з різними важливими функціями, захищає від серцевих захворювань.

 

 

Інші рослинні сполуки

 

 

Арахіс містить різні біологічно активні сполуки рослин і антиоксиданти.

 

 

Насправді вони так само багаті антиоксидантами, як і багато фруктів. Більшість антиоксидантів знаходяться в шкірці арахісу, яку їдять тільки в сирому вигляді.

 

 

Тим не менш, ядра арахісу все ще включають:

  • П-кумарова кислота
Цей поліфенол є одним з основних антиоксидантів арахісу.
  • Ресвератрол.

Потужний антиоксидант, який може знизити ризик раку та серцевих захворювань.

  • Ізофлавони

Клас поліфенолів-антиоксидантів, пов'язаних з різними ефектами для здоров'я.

  • Фітинова кислота

Фітинова кислота, що міститься в насінні рослин, включаючи горіхи, може погіршити засвоєння заліза і цинку з арахісу та інших продуктів, які споживаються одночасно.

 

 

Втрата ваги

 

 

Арахісове масло широко вивчалося щодо підтримки ваги. Незважаючи на високий вміст жирів і калорій, арахіс, здається, не сприяє збільшенню ваги.

 

 

Фактично, обсерваційні дослідження показали, що споживання арахісу може допомогти підтримувати здорову вагу і знизити ризик ожиріння.

 

 

Всі ці дослідження мають спостережливий характер, а це означає, що вони не можуть довести причинно-наслідковий зв'язок.

 

 

Однак одне невелике 6-місячне дослідження за участю здорових жінок показало, що, коли інші джерела жиру в низькожировій дієті були замінені арахісом, вони втратили 6,6 фунтів (3 кг), незважаючи на те, що їм говорили підтримувати свою початкову вагу.

 

 

Інше дослідження показало, що коли 100 грамів арахісу додавалися в щоденний раціон здорових дорослих протягом 8 тижнів, вони не набирали стільки ваги, як очікувалося.

 

 

Різні фактори роблять арахіс корисним для схуднення:

 

 

  • Вони скорочують споживання їжі, сприяючи ситості більшою мірою, ніж інші поширені закуски, такі як рисові коржі.
  • Через те, наскільки ситний арахіс, люди, схоже, компенсують підвищений споживання арахісу, споживаючи менше інших продуктів.
  • Коли цілісний арахіс недостатньо добре пережований, частина його може пройти через вашу травну систему, не всмоктуючись.
  • Високий вміст білка і мононенасичених жирів в арахісі може збільшити спалювання калорій.
  • Арахіс є джерелом нерозчинних харчових волокон, що знижує ризик набору ваги.

 

 

Арахіс дуже ситний і може вважатися ефективним компонентом дієти для схуднення.

 

 

Інші переваги арахісу для здоров'я

 

 

Крім того, що арахіс корисний для схуднення, він має ряд інших переваг для здоров'я.

 

 

  • Здоров'я серця

 

 

Хвороби серця-одна з основних причин смерті в усьому світі. Спостережні дослідження показують, що вживання в їжу арахісу, а також інших видів горіхів може захистити від хвороб серця.

 

 

Ці переваги, ймовірно, є результатом різних факторів.

 

 

Примітно, що арахіс містить ряд корисних для серця поживних речовин. До них відносяться магній, ніацин, мідь, олеїнова кислота і кілька антиоксидантів, наприклад ресвератрол.

 

 

  • Профілактика жовчнокам'яної хвороби

 

 

Камені в жовчному міхурі вражають приблизно 10-25% дорослого населення США.

 

 

Два обсерваційних дослідження показують, що часте вживання арахісу може знизити ризик утворення каменів в жовчному міхурі як у чоловіків, так і у жінок.

 

 

Оскільки більшість жовчних каменів в значній мірі складаються з холестерину, причиною може бути ефект арахісу, що знижує рівень холестерину.

 

 

Для підтвердження цих результатів необхідні подальші дослідження.

 

 

Алергія на арахіс

 

 

Арахіс - один з найпоширеніших харчових алергенів. Алергія на арахіс потенційно небезпечна для життя, а арахіс іноді вважається найсерйознішим алергеном.

 

 

Людям з цією алергією слід уникати вживання арахісу та арахісових продуктів.

 

 

Арахіс настільки ж популярний, наскільки і корисний.

 

 

Арахіс є відмінним джерелом білка рослинного походження і багатий різними вітамінами, мінералами і рослинними сполуками.

 

 

Він може бути корисний як частина дієти для схуднення і також може знизити ризик серцево-судинних захворювань і жовчних каменів.