• Головна >
  • Блог >
  • Цікаві та корисні факти про арахісову пасту

Цікаві та корисні факти про арахісову пасту

Арахісова паста — улюблені ласощі ласунів по всьому світу. Її споживають на сніданок, а також в якості смачного та корисного перекусу. Але мало хто знає, що арахісова паста також широко використовується в кулінарії для приготування випічки й інших смачних страв. Ось ще кілька цікавих фактів про арахісової пасти, які потрібно знати перш ніж вживати в їжу цей продукт.

 

Більшість людей вважають арахіс горіхом, хоча це далеко не так. Ця рослина належить до сімейства бобових, як горох або квасоля.

 

Ідея перетерти арахіс в пастоподібний стан належить племенам стародавніх ацтеків. Вони перетворювали обсмажений арахіс в пасту, після чого їли отриману суміш в якості основної їжі.

 

Арахісова паста зустрічалася і в інших країнах. Наприклад, в китайській кухні — в якості одного з інгредієнтів соусу, а в африканській — перемелений арахіс використовували замість крохмалю.

 

У сучасному суспільстві, батьківщиною арахісової пасти заведено вважати Америку. Там цей продукт з'явився в 1890 році в якості лікарського засобу. «Батьком» пасти з арахісу вважають дієтолога Джона Келлога.

 

Він запропонував людям замінювати м'ясо арахісовою пастою. Це було рекомендовано тим, у кого була непереносність даного продукту або не було можливості пережовувати грубу їжу.

 

Примітним є і той факт, що під час громадянської війни, солдати вживали арахіс для відновлення сил після боїв.

 

У складі арахісової пасти містяться поживні білки, полінасичені жирні кислоти, вітаміни і мінеральні речовини, які сприятливо позначаються на роботі нашого організму.

 

Пасту з арахісу вживають в медицині і при дієтичному харчуванні. При щоденному вживанні арахісу відбувається зниження «шкідливого» холестерину в крові.

 

«Почнемо з того, що арахіс, це не горіх, як заведено вважати. Арахіс належить до сімейства бобових, і росте під землею, подібно до картопляних бульб. Звідси і найбільша небезпека арахісу — зараження офлотоксінамі- цвіллю, яка вражає плоди. Але обсмажування перед вживанням знищує цвіль. Якщо для приготування арахісової пасти використаний обсмажений арахіс, то швидше за все цвіль буде інактивована.

 

Другий небезпечний момент — це висока алергенність арахісу. Арахіс входить до шістки найпоширеніших алергенів. Арахіс може викликати гостру алергічну реакцію аж до анафілактичного шоку.

 

Третій, важливий для дієтолога пункт — це висока калорійність і велика кількість Омега-6. Як відомо, Омега-6 має протизапальну дію, і повинні бути в балансі з Омега-3 кислотами. А 100 г арахісової пасти містить близько 600 калорій, з них близько 450 ккал внаслідок жирів. Тому, споживання арахісової пасти повинно бути помірним.

 

Позитивних моментів пасти з арахісу теж багато — міститься багато рослинного білка. Внаслідок жирів в складі добре насичує і знижує апетит, володіє низьким глікемічним індексом. І звичайно, має ніжний неповторним смаком », - розповідає лікар-дієтолог, ендокринолог Хісматулліна Раушанія.

 

Лікарі рекомендують вживати не більше 30 г арахісу або арахісової пасти в день.

 

Як і будь-який продукт, арахісова паста має певні протипоказання:

  • Арахіс є сильним алергенним продуктом, саме тому він вкрай протипоказаний людям з алергією.
  • Також хочеться відзначити, що арахісова паста - вельми калорійний продукт. Тому людям з порушеним обміном речовин, пасту з земляного горіха не рекомендується вживати.
  • Вагітним дівчатам бажано виключити арахіс з раціону, через те, що він може спровокувати появу астми у дитини.
  • Арахісову пасту слід виключити людям, у яких є схильність до артритів і артрозу.

Паста з арахісу містить безліч корисних компонентів, вітамінів і мінералів. У складі цієї диво-пасти є нікотинова, фолієва і пантотенова кислоти, кальцій, магній, фосфор, цинк та інші корисні елементи.

 

Якщо ви вживаєте арахісову пасту, то можете:

  • нормалізувати рівень холестерину;
  • зміцнити імунітет;
  • знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань;
  • нормалізувати робота жовчного міхура і печінки;
  • допомогти зберегти красу шкіри, волосся і нігтів (внаслідок високої кількості антиоксидантів);
  • допомогти при плануванні вагітності і відновлення гормонального фону (завдяки фолієвої кислоти);
  • запобігати розвитку хвороб сечостатевої системи.

 

Вживання арахісової пасти рекомендується спортсменам при високих інтенсивних навантаженнях, бо в ній міститься велика кількість протеїну для швидкого і ефективного нарощування м'язів.

 

Як вибрати і зберігати арахісову пасту?

При виборі арахісової пасти зверніть увагу на її склад. Крім арахісу і солі не повинно бути ніяких інгредієнтів. Іноді виробник може додавати мед або цукор — це теж вважається прийнятним продуктом.

 

Але якщо ви бачите в складі пальмова або рапсової олії, то краще утримайтеся від покупки і зробіть пасту самостійно.

 

Відкрита баночка арахісової пасти повинна зберігатися в холодильнику не більше 2-х місяців.

 

Для зниження ризику виникнення серцево-судинних захворювань достатньо щодня з'їдати невелику кількість арахісової пасти. Кардіопротективний ефект досягається завдяки високому вмісту мононенасичених жирних кислот.

 

На земельній ділянці площею 2 га можна виростити арахіс для 60 тис. сендвічів.

 

Хліб з арахісовою пастою є звичайним сніданком для більш ніж 70% американських сімей.

 

Американський астронавт Алан Шепард (член екіпажу, перший зробив висадку на Місяць) під час комічного польоту вживав в їжу кубики зі спресованого арахісової пасти.

 

Натуральна арахісова паста — ідеальна закуска для спортсменів, оскільки допомагає наростити м'язову масу і підвищити рівень тестостерону.

 

Боязнь прилипання арахісової пасти до верхнього неба отримала назву арачібутірофобія.

 

Паста з арахісу є найціннішим джерелом вітамінів групи B, магнію і клітковини. Арахісова паста не містить холестерину.

 

Де можна купити арахісову пасту?

 

Якщо ви вже переконалися в корисних властивостях арахісової пасти, саме час купити цей смачний харчовий продукт. Компанія «NomNom» займається власне виготовленням арахісової продукції. Тому у нас можна купити арахісову пасту на максимально вигідних умовах.

 

При виготовленні арахісової пасти ми використовуємо виключно натуральні інгредієнти, без тиску шкідливих і потенційно небезпечних інгредієнтів. Передові технології харчового виробництва дозволяють нам виготовляти арахісову пасу з повним дотриманням всіх основних стандартів якості.

 

Якщо вам потрібна арахісова паста для безпосореднього уживання чи приготування кондитерських виробів, сміливо звертайтеся до нас.