Вибір пасти: на що звернути увагу

Натуральна арахісова паста старого гарту була приготовлена з одного простого інгредієнта: подрібненого смаженого арахісу. Але в наші дні, якщо ви берете банку з полиці в супермаркеті, велика ймовірність, що в ній набагато більше складових. Сьогодні багато комерційних брендів додають цукор, сіль, гідрогенізовані масла та інші консерванти.

 

Багато виробників арахісової пасти вже давно додають щіпку солі для аромату, а арахіс, природно, містить невелику кількість цукру. Але сучасні перероблені бренди часто містять велику кількість як доданого цукру, так і доданої солі.

 

Арахісова паста зі зниженим вмістом жиру-одне з найгірших порушень. Виробники часто беруть корисні мононасичені жири, а потім додають набагато більше цукру і солі, щоб посилити смак. Середньостатистичний споживач вже отримує занадто багато солі і цукру, тому Вам безумовно слід уникати вживання більшої кількості арахісової пасти.

 

Гідрогенізовані масла, а також консерванти, такі як сорбат калію, додають, щоб продовжити термін зберігання арахісового масла. Особливе занепокоєння викликають гідрогенізовані масла, присутні в більш ніж 80 відсотках марок арахісової пасти. Ці масла хімічно змінені шляхом додавання додаткових атомів водню, щоб зробити молекули масла більш твердими і стабільними. Арахісова паста зі стабільними гідрогенізованими маслами служить довше. Але гідрогенізовані масла також вводять насичені і транс-жири, що закупорюють артерії, в корисний для здоров'я жировий профіль арахісової пасти.

 

Трансжири є одними з найгірших інгредієнтів, які зазвичай зустрічаються в їжі. Ці штучні жири підвищують рівень поганого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності або ЛПНЩ), одночасно знижуючи рівень хорошого холестерину (ліпопротеїни високої щільності або ЛПВЩ). В кінцевому підсумку споживання трансжирів збільшує ризик серцевих захворювань, ожиріння і діабету.

 

Хоча це не так погано для вашого здоров'я, як частково гідрогенізовані масла, повністю гідрогенізовані масла як і раніше є джерелом насичених жирів і другорядним джерелом трансжирів. Більшість досліджень показують, що в цілому, чим вище споживання насичених жирів, тим вище ризик розвитку ішемічної хвороби серця.

 

Арахісова паста NOMNOM багата білком, жирами і різними корисними поживними речовинами. Дослідження показують, що арахіс може бути навіть корисний для схуднення і знижує ризик серцевих захворювань.

 

В арахісі багато жирів, тому він відноситься до олійних. Велика частина світового врожаю арахісу використовується для виробництва арахісової пасти (арахісового масла).

 

Вміст жиру коливається від 44 до 56% і в основному складається з моно - і поліненасичених жирів, велика частина яких складається з олеїнової і лінолевої кислот.

 

Арахісова паста без добавок також хороше джерело білка. Вміст білка становить 22-30% від загальної кількості калорій, що робить арахіс відмінним джерелом рослинного білка. Найбільш поширені в арахісі білки, арахін і конарахін, можуть викликати у деяких людей сильну алергічну реакцію, викликаючи небезпечні для життя реакції.

 

При цьому в арахісі мало вуглеводів. Фактично, вміст вуглеводів становить всього близько 13-16% від загальної ваги.

 

Арахіс з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом білка, жиру і клітковини має дуже низький глікемічний індекс (ГІ), який є мірою того, наскільки швидко вуглеводи потрапляють в ваш кровотік після їжі. Що робить арахіс придатним для людей з діабетом.

 

Не секрет, що горіх відмінне джерело різних вітамінів і мінералів, в тому числі:

 

  • Біотин

Арахіс-один з найбагатших харчових джерел біотину, який важливий під час вагітності.

 

  • Мідь

Цей дієтичний мікроелемент часто є дефіцитним, що може мати несприятливі наслідки для здоров'я серця.

 

  • Ніацин

Ніацин, також відомий як вітамін B3, виконує різні важливі функції в організмі. Одне з головних-зменшення ризику серцевих захворювань.

 

  • Фолієва кислота

Фолієва кислота, також відома як вітамін B9, виконує безліч важливих функцій і особливо важлива під час вагітності.

 

  • Марганець

Мікроелемент Марганець міститься в питній воді і більшості харчових продуктів.

 

  • Вітамін Е

Потужний антиоксидант, цей вітамін часто міститься у великих кількостях в жирній їжі.

 

  • Тіамін

Один з вітамінів групи В, тіамін також відомий як вітамін В1. Він допомагає клітинам вашого тіла перетворювати вуглеводи в енергію і необхідний для роботи вашого серця, м'язів і нервової системи.

 

  • Фосфор

Арахіс-хороше джерело фосфору, мінералу, який відіграє важливу роль у зростанні і підтримці тканин організму.

 

  • Магній

Вважається, що достатня кількість магнію, що є важливим дієтичним мінералом з різними важливими функціями, захищає від серцевих захворювань.

 

Інші переваги арахісу для здоров'я

 

Крім того, що арахіс корисний для схуднення, він має ряд інших переваг для здоров'я.

 

  • Здоров'я серця

Хвороби серця-одна з основних причин смерті в усьому світі. Спостережні дослідження показують, що вживання в їжу арахісу, а також інших видів горіхів може захистити від хвороб серця.

 

Примітно, що арахіс містить ряд корисних для серця поживних речовин. До них відносяться магній, ніацин, мідь, олеїнова кислота і кілька антиоксидантів, наприклад ресвератрол.

 

  • Профілактика жовчнокам'яної хвороби

Камені в жовчному міхурі вражають приблизно 10-25% дорослого населення США.

 

Два обсерваційних дослідження показують, що часте вживання арахісу може знизити ризик утворення каменів в жовчному міхурі як у чоловіків, так і у жінок.

 

Оскільки більшість жовчних каменів в значній мірі складаються з холестерину, причиною може бути ефект арахісу, що знижує рівень холестерину.

 

Для підтвердження цих результатів необхідні подальші дослідження.

 

Якщо ви шукаєте корисну арахісову пасту, приготовлену тільки з арахісу і, можливо, щіпки солі, то замовляйте у компанії NomNom, ми є амбасадором натуральної арахісової пасти в Україні. У наші пасти Ви закохаєтесь з першої ложки.